Borç yapılandırma uyarısı

SORGUN 27.01.2021 - 17:51, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

Borç yapılandırma uyarısı

Sor-gun SGK Müdürü Sultan Tun-cer, SGK borcu yapılandırma-sında 1 Şubat'ın son gün olduğunu, vatandaşların son günü beklemeden bir an önce yapılandırma başvurularını yapmalarını istedi.
 Sor-gun SGK Müdürü Sultan Tun-cer, SGK borcu yapılandırma-sında 1 Şubat'ın son gün olduğunu, vatandaşların son günü beklemeden bir an önce yapılandırma başvurularını yapmalarını istedi.  Tuncer gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada,  vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması Hakkındaki 7256 sayılı Kanun Teklifinin 12 Kasım'da Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesi ve 17 Kasım'da ise Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumlarında yapılandırma işlemlerinin başladığını ifade ederek “7256 sayılı kanun borçlu olan İşverenlerimiz ve sigortalılarımız için bir fırsat olup, bu fırsatı vatandaşlarımızın iyi değerlendirmesi gerekmektedir” dedi. Yasanın 2020 yılı Ağustos ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlere ilişkin alacakları kapsadığını söyleyen Tuncer, yeni yapılandırma kanunu kapsamındaki alacakları ise şöyle sıraladı: “Sigorta primleri, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak kurum alacakları.” Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının borçlarını ödememeleri veya Yapılandırma Kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde 31.10.2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçlarının da silineceğini vurgulayan Tuncer şunları kaydetti: “İşveren ve sigortalılarımızın Pandemi nedeniyle ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık ayına ertelenen primleri ise  yapılandırma kapsamında değildir.  Yapılandırmada; Borç asıllarında herhangi bir indirim yapılmayacaktır. Borçların anaparası üzerindeki faizi tamamen siliyoruz. Anaparanın üzerine Yİ-ÜFE oranın da tekrar güncelliyoruz. Güncelleme sonrası çıkan rakamın yüzde 90'ınını da peşin ödemelerde siliyoruz. Taksitle ödemek isteyenler 6, 9, 12 ve 18 taksitlerde ödeyebilirler. 2 taksit yaptıranların da güncellenen borçlarının yüzde 50'si siliniyor. Özellikle idari para cezalarında ceza miktarında yüzde elli indirim imkanı sağlayan bu yasa işverenlerimiz için oldukça cazip imkanlar sunmaktadır. Maksimum 18 taksit yapılmakta ve  taksitler iki ayda bir ödenmektedir. Yani 36 ayda borçlar kapatılabilecek. İlk taksit'in son ödeme tarihi 31 mart 2021'dir.Genel Sağlık Sigortası Primi borcu olanların 30 Nisan 2021 tarihine kadar bu borcu ödemeleri halinde gecikme zammının tamamı silinecektir. Eğer gelir testine bugüne kadar başvurmamışlarsa gelir testine de başvurma hakkı tanındı. 31 mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvurulması halinde bu kişilerin hane içi kişi başı geliri bürüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin borçlarının tamamı silinecektir.Başvurular e-sigorta, e-devlet kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir. (Bekir Özbek)
Sor-gun SGK Müdürü Sultan Tun-cer, SGK borcu yapılandırma-sında 1 Şubat'ın son gün olduğunu, vatandaşların son günü beklemeden bir an önce yapılandırma başvurularını yapmalarını istedi.

 Sor-gun SGK Müdürü Sultan Tun-cer, SGK borcu yapılandırma-sında 1 Şubat'ın son gün olduğunu, vatandaşların son günü beklemeden bir an önce yapılandırma başvurularını yapmalarını istedi. 
Tuncer gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada,  vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması Hakkındaki 7256 sayılı Kanun Teklifinin 12 Kasım'da Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesi ve 17 Kasım'da ise Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumlarında yapılandırma işlemlerinin başladığını ifade ederek “7256 sayılı kanun borçlu olan İşverenlerimiz ve sigortalılarımız için bir fırsat olup, bu fırsatı vatandaşlarımızın iyi değerlendirmesi gerekmektedir” dedi.
Yasanın 2020 yılı Ağustos ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlere ilişkin alacakları kapsadığını söyleyen Tuncer, yeni yapılandırma kanunu kapsamındaki alacakları ise şöyle sıraladı:
“Sigorta primleri, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak kurum alacakları.”
Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının borçlarını ödememeleri veya Yapılandırma Kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde 31.10.2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçlarının da silineceğini vurgulayan Tuncer şunları kaydetti:
“İşveren ve sigortalılarımızın Pandemi nedeniyle ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık ayına ertelenen primleri ise  yapılandırma kapsamında değildir.  Yapılandırmada; Borç asıllarında herhangi bir indirim yapılmayacaktır. Borçların anaparası üzerindeki faizi tamamen siliyoruz. Anaparanın üzerine Yİ-ÜFE oranın da tekrar güncelliyoruz. Güncelleme sonrası çıkan rakamın yüzde 90'ınını da peşin ödemelerde siliyoruz. Taksitle ödemek isteyenler 6, 9, 12 ve 18 taksitlerde ödeyebilirler. 2 taksit yaptıranların da güncellenen borçlarının yüzde 50'si siliniyor. Özellikle idari para cezalarında ceza miktarında yüzde elli indirim imkanı sağlayan bu yasa işverenlerimiz için oldukça cazip imkanlar sunmaktadır. Maksimum 18 taksit yapılmakta ve  taksitler iki ayda bir ödenmektedir. Yani 36 ayda borçlar kapatılabilecek. İlk taksit'in son ödeme tarihi 31 mart 2021'dir.Genel Sağlık Sigortası Primi borcu olanların 30 Nisan 2021 tarihine kadar bu borcu ödemeleri halinde gecikme zammının tamamı silinecektir. Eğer gelir testine bugüne kadar başvurmamışlarsa gelir testine de başvurma hakkı tanındı. 31 mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvurulması halinde bu kişilerin hane içi kişi başı geliri bürüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin borçlarının tamamı silinecektir.Başvurular e-sigorta, e-devlet kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir. (Bekir Özbek)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.