Boğazlıyan’da “Bahariye Bilim Söyleşileri”
Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Öğr. Gör. Ferhat Oflezer kırsalda eğitim gören çocuklar için Boğazlıyan’da iki okula daha gittiler.
Akademisyenler, 16 Şubat 2024 Cuma günü 68’incisini Boğazlıyan - Çalapverdi Şehit Mehmet Muratdağı İlkokulu / Ortaokulu’nda düzenledikleri “Köyde Okuma Etkinlikleri” ve Boğazlıyan TOKİ İlkokulu / TOKİ Şehit İrfan Efe İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenledikleri "Bahariye Bilim Söyleşileri" ile okullarda heyecan ve coşkuya sebep oldular. Buluşmalar öğrenciler için unutulmaz anlara dönüştü.
“Çalapverdi'den de Alper Gezeravcı çıkabilir"
Daha önceleri belediyelik iken şimdi Boğazlıyan’ın mahallesi statüsünde olan Çalapverdi Köyü’ndeki programda "Çalapverdi'den de Alper Gezeravcı çıkabilir", "Ben de yaparım", "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" başlık ve temaları etrafında odaklanılan söyleşilerde çocuklar için özgüven artırıcı ve düşünmeye sevk edici diyaloglar doğuran Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların meraklı sorularına da onlarla birlikte cevaplar aradı. Çocukların “Bilim insanları eskiden yaşamış dinozorların şimdi de yaşamalarını sağlayabilirler mi? Bazı hayvanların nesli neden tükeniyor? İnsanların da nesli tükenebilir mi?” gibi ilginç soruları ile söyleşilerin derinleştiği buluşmada Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocukların uzay bilimiyle ilgili meraklarının canlılığı karşısında onların arasından da yeni Alper Gezeravcılar çıkabileceğini ifade etti.
“Boğazlıyan'dan da Aziz Sancar çıkabilir"
Termal su kaynaklarının da bulunduğu eski ismi Cavlak iken sonra Bahariye olan Köyün şimdilerde bir mahalle olarak ilçeye dâhil edilmiş olduğu muhitte yapılan TOKİ konutları ile oluşturulmuş olan yerleşim kesimindeki okulda da yorucu ve capcanlı buluşmalar gerçekleştirildi. Düzenlenen bilim söyleşisi etkinliğinde "Boğazlıyan'dan da Aziz Sancar çıkabilir", "Ben de yaparım", "Mini Söyleşiler" ve "Moleküllerin Dünyasına Yolculuk" konulu sohbetlerde bulunuldu.
Okulun ilkokul ve ortaokul düzeylerindeki bütün öğrencilerle sınıf düzeylerine göre oluşturulan gruplar halinde bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, robotlar, yeni teknolojiler, geleceğe dair hayaller, insanlık, millet, memleket, bulundukları çevre, aile ve kendileri için yapabilecekleri üzerinde zihin egzersizleri yaptırdı. İlgi çekici diyaloglarıyla hem kendisi öğrencileri soru yağmuruna tuttu hem de zaman zaman öğrencilerden yağmur gibi gelen sorularla karşılaştı.
Burada da ortaokul öğrencileriyle yaptığı söyleşilerde Öğr. Gör. Ferhat Oflezer, mekatronik mühendisliği gibi yeni mühendislik dalları hakkında yaptığı konuşmasında geleceğe hazırlanırken bilinmesi gereken temel noktalara değindi. Öğrencilerin bitmesin istedikleri konuşmada, etrafına toplanarak teknolojiye dair sordukları sorularıyla ele alınan konularda hep birlikte daha derinliğe girmeye çalıştılar.
Hediye kitaplar da dağıtıldı
Akademisyenler etkinliğin düzenlendiği okullardaki öğrencilere dağıtmak ve okulda değerlendirilmek üzere hediye kitap ve dergiler de götürdü. Hediye edilen dergi ve kitapların teminindeki desteklerinden dolayı; Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker ve İsviçre’den iş insanı Tamer Kahraman, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan ve emekli öğretmen Selami Tanoğlu, Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Ahmet Sargın, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naci Şahin ve Doç. Dr. Mehmet Bakır, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Yozgat Belediyesinden Uğur Sağlamer, Kayseri’den öğretmen Murat Akpınar, Nevşehir’den öğretmen Halit Arapoğlu, İstanbul’dan Halil Vedat Fıratlı İlkokulu Müdürü Duran Altay ve Müdür Yardımcısı Bülent Yılmaz, MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü İhsan Yalçınkaya ve farklı meslek mensubu gönüllülere de gıyabında teşekkür edildi.
“Ne öğrenciler bize doydu ne de biz öğrencilere”
Öğretim Görevlisi Ferhat Oflezer yaptığı değerlendirmede “Gittiğimiz okullarda meraklı bakışlarla bizi karşılayan öğrencilerle karşılaştık. Sohbet ortamında kariyer ve Mühendislik bilimleri hakkında soruları cevapladık. Teknolojik konularda Beyin Fırtınası yaptık. Zaman o kadar çabuk geçti ki okuldan hiç ayrılmak istemedik. Ne öğrenciler bize doydu ne de biz öğrencilere doyabildik” dedi.
Haber Merkezi