Hemşirelik Haftası Kutlama Programı” Düzenlendi

Hemşirelik Haftası Kutlama Programı” Düzenlendi

Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümleri ve Türk Hemşire Derneği iş birliğinde, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası münasebetiyle “Hemşirelik Haftası Kutlama Programı” düzenlendi. Kutlama programında Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (ICN) 2025 yılı için belirlediği “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz, Bakımın Ekonomik Gücü” teması ele alındı.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, fakülte dekanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Betül Ünsal, hemşirelerin yalnızca tedavinin bir parçası değil, yaşam kalitesinin savunucusu ve sürdürücüsü olduklarını belirtti. Doç. Dr. Ünsal konuşmasının devamında: “Bizler, hemşireliği yalnızca bir bakım hizmeti değil; etik sorumluluğu yüksek, insan merkezli bir meslek olarak görüyoruz. Dijitalleşme, yapay zekâ, inovasyon gibi gelişmelerin sağlık sistemlerine entegre olduğu bu çağda, hemşireliğin özünde yer alan “insan dokunuşu”, empati ve bütüncül yaklaşım daha da kıymet kazanmıştır. Teknoloji gelişebilir, sistemler dönüşebilir; ancak insanın insana ihtiyacı baki kalacaktır.” dedi.

Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Suzan Tek Ayaz, mesleki hayatında elde ettiği tecrübelerden ve hemşirelik mesleğinin zamanla geçirdiği dönüşümden bahsetti.

Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Polat Hemşireler Haftası’nın, hemşirelerin değerini ve katkılarını takdir etmek, eğitim ve gelişim fırsatlarını iyileştirmek, sağlık politikalarında hemşirelerin rolünü güçlendirmek amacıyla kutlandığını vurguladı.

Polat, “Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Hemşireler Konseyi, hemşirelik mesleğini küresel sağlığın omurgası olduğunu vurgulayarak 2030’a kadar 6 milyon hemşire açığının kapatılması konusunda çağrı yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, programın hemşirelik mesleğinin geleceğinin değerlendirilmesi ve toplumsal farkındalık açısından önemli olduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Yaşar konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sağlık sisteminin ekip anlayışı içerisinde bel kemiği olan meslek grubunun hemşireler olduğuna inanıyorum. Son zamanlarda dünyanın ve ülkemizin yaşadığı pandemi, deprem gibi felaketlerde en çok çalışan ve ihtiyaç duyulan meslek grupları arasında hemşireler de yer alıyor. Hemşirelik denilince sadece meslek tanımı yapmıyor, en önemli insanlık özellikleri olan sevgi, sabır ve fedakârlıktan bahsediyoruz. Hemşirelik Bölümü’nün üniversitemizde bulunan en önemli bölümlerden biri olduğunun altını çizmek istiyorum. Hemşirelik öğrencilerimizin, çok daha iyi yetişmesi ve ülkemizdeki hemşire ihtiyacının en iyi şekilde karşılanması için elimizden gelen her şeyi yapacağımızın sözünü veriyorum”.

Açılış konuşmalarının ardından “Hemşirelerin Geleceği” başlıklı kısa film gösterimi gerçekleştirildi.

Program, davetli konuşmacıların hemşirelik mesleğinin günümüz ve gelecekteki yerine dair değerlendirmelerde bulunduğu bilimsel oturumlar ile devam etti. Program kapsamında “Geleceğin Hemşireleri: Dijitalleşme ve İnsan Dokunuşu Arasındaki Denge” konulu münazara etkinliği de düzenlendi. Etkinlikte öğrenciler, hemşirelik mesleğinin dijital dönüşüm sürecindeki yeri ve insan odaklı bakımın önemi üzerine fikirlerini paylaştı.

Program, ödül töreni ve müzik dinletisi ile sona erdi.(HABER MERKEZİ)