KOSGEB'e başvurular devam ediyor

KOSGEB İdaresi başkanlı-ğınca, Hızlı Destek Programına henüz başvuru yapamayan ima-lat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faa-liyet gösteren işletmelerin de ya-rarlanabilmesi için 6 Ağustos'a kadar uzatılan başvuru döneminin devam ettiği açıklandı. 
KOSGEB Yozgat İl Müdürü Mustafa Işık yaptığı yazılı açıkla-mada, başvuru kriterlerine sahip işletmelerin, 6 Ağustos 2021 tari-hine kadar Mikro ve Küçük Ölçekli İşletmelere Hızlı Destek Programı-na başvuru yapabileceklerini bildirdi. 
Işık, ''Mikro ve Küçük Ölçekli İşletmeler,  www.kosgeb.gov.tr ad-resindeki 'E-Hizmetler' menüsün-den 'Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu' alt menüsünü seçerek online ola-ak başvuru yapabileceklerdir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı ol-mayan veya KOBİ Bilgi Beyanna-mesi güncel olmayan işletmelerin, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmaları gerekmektedir. Veri ta-banına kayıt ve Beyanname gün-celleme işlemleriyle ilgili detaylı bilgiler KOSGEB Yozgat Müdürlü-ğünden alınabilir'' dedi. 
Hızlı Destek Programının 2 bileşenden oluştuğunu hatırlatan Işık, 2019 yılından önce kurulan, İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörle-rindeki Mikro ve Küçük İşletme-lerin 1. Bileşene, 2017 yılı ve son-rasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki Yenilikçi Genç Mikro ve Küçük İşletmeler de 2. Bileşene başvuru yapabilecekle-rini aktardı.
 Işık, programdan yararlan-mak için, 1. Bileşene başvuru ya-pacak, Mikro ve Küçük Ölçekli iş-letmelerin Covid19'dan önce faal olması, Resmi verilere göre, 2019 yılında en az 75 bin lira Net Satışı olması gerektiğini hatırlattı.
 Işık, ''2019 ve 2020 net satış hasılatları karşılaştırıldığında; Gelir kaybı olan veya 2020 yılında Net satışı 2019 yılına göre artma-mış olan işletmeler programdan faydalanabilecektir. Gelir kaybı kriterin de,  2019 yılı toplamı ile 2020 toplamı yani 12 aylık dönem dikkate alınacaktır. Yenilikçi Genç Mikro ve Küçük Ölçekli İşletmeler-de bu asgari net satış kriterine ba-kılmayacaktır. Ödemeler 2021 yılı, Haziran, Temmuz, Ağustos ayla-rında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlar-dan (GİB, SGK vb.) işletmenin aktif olup / olmadığı ve istihdamı-nı 2020 Mart ayındaki seviyede muhafaza edip / etmediği kontrol edilecektir. Mikro ölçekli işletmele-re, 3 ay boyunca azami 30 bin li-ra, Küçük işletmelere de yine 3 ay boyunca azami 75 bin lira destek sağlanacaktır. İşletmeler, bu des-tek programından; Faizsiz, Geri ödemeli ve Teminatsız olarak ya-rarlanabilecekler. 2017 ve sonra-sında kurulan ve yenilikçi faaliyet-lerde bulunan işletmelere gerekli kriterlere sahip olmaları halinde 25 bin liraya kadar ek destek verilebilecektir. Hızlı Destek Prog-ramı geri ödemeleri, 3 yıl ödeme-siz dönemden sonra 2024 yılında başlayacak ve 2025 yılının sonuna kadar devam edecektir. Geri öde-meler, 4'er aylık 6 eşit taksitte ya-pılacaktır'' diye konuştu. 
Kamu bankları tarafından başlatılan, İşe Devam Kredisi'ni de en fazla 250 bin liraya kadar kullanan işletmeler ile daha önce KOSGEB'den Girişimcilik Kredisi alanların da Hızlı Destek prog-ramından yararlanabileceklerine vurgu yapan Işık, açıklamasında şu bilgileri verdi: ''Ana veya yan faaliyet kodları imalatçı sektörler arasında bulunan işletmelerin,  Mali kayıtlarındaki sektör kodları-nın herhangi birinin programın hedef kitlesine uyması ve bu sek-törlerin en az birinde faaliyet gös-termesi halinde başvurusu kabul edilecek. 3 – 21 Mayıs 2021 tarih-leri arasındaki ilk başvuru döne-minde başvurusu reddedilen işlet-meler, gerekli koşullara sahip ol-maları halinde başvuruda buluna-bilecekler. Vergi veya SGK borcu olan işletmeler, Kamu alacakları-nın yeniden yapılandırılması ka-nunu kapsamında, Program baş-vurusu sırasında borçlarını ertele-yeceklerine veya taksitlendirecek-lerine ilişkin beyanda bulunarak Hızlı Destek Programına başvuru yapabileceklerdir. KOSGEB, des-tek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlen-diren işletmelere ilgili evrakları ibraz etmeleri durumunda destek ödemesi yapabilecektir. Mikro ve Küçük Ölçekli İşletmelere Hızlı Destek Programı hakkında ayrın-tılı bilgiler KOSGEB Yozgat Mü-dürlüğünden alınabilir.'' (HABER MERKEZİ)