Arabaşı geleneği sürüyor

GÜNDEM 26.12.2023 - 08:06, Güncelleme: 26.12.2023 - 08:06
 

Arabaşı geleneği sürüyor

Yozgat’ın vazgeçilmez yemeklerinden olan arabaşı, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yine sofraların vazgeçilmez yemeği oldu.
Arabaşı geleneği sürüyor Yozgat’ın vazgeçilmez yemeklerinden olan arabaşı, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yine sofraların vazgeçilmez yemeği oldu. Gerek lezzeti, gerekse sohbetleriyle vatandaşları bir araya getiren arabaşı, köy odalarının da bir numaralı yemeği durumunda. Tavuk, hindi, kaz ve av hayvanlarının eti ve tereyağı ile pişirilen çorbasının, kavrulmuş unla yapılan soğuk hamurun birleştiği lezzet, asırlardır komşu ve akrabaların bir araya gelerek kaynaşmasına vesile oluyor. Yozgat Belediyesi tarafından 2012 yılında TSE’ye Yozgat adına tescillenen arabaşı, akşam oturmalarında misafirlere ikram edilerek sıcak sohbetlere de zemin oluşturuyor. ARABAŞI İLE İLGİLİ RİVAYETLER Rivayete göre Türkmen Murtaza isimli bir ustanın (başka rivayete göre çobanın) ekmek bulunmayan bir ortamda düşünerek bulduğu ilginç bir yemek türü olarak söylenmiştir. Bundan başka her ne kadar Afyon tarafına gelen bir arabın yaptığı yemek olarak ortaya çıktığı belirtilse de bunların hepsi rivayetlerdir. Arabaşı, yapımı kolay ve masrafı az olduğu için Anadolu’nun fakir halkı tarafından benimsenmiştir. Zamanla her kesime hitap ederek zenginlerin sofrasında da değişik bir lezzet olarak yer almıştır. Arabaşı, Yozgat ağırlıklı olmasına rağmen Ankara, Sivas, Konya, Aksaray, Afyonkarahisar, Eskişehir, Karaman, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Isparta ve Kayseri’nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde de bilinmektedir. HAMUR VE ÇORBADAN OLUŞAN KIŞ YEMEĞİ Arabaşı, kaynatılmış hamur ve çorbasından müteşekkil bir kış yemeğidir. Düğün eğlencemizin baş müzikal enstrümanları davul ve zurna gibi hamur ve çorbası da birbirlerini tamamlayan, ahenkli terkibin vazgeçilmezleridir. Kış yemeği dedik, sebebi malum; hamurun buz gibi soğuk ve doğal ortamda donması, kaynamışken aldığı kıvamı donarak özünde saklamasıdır. TEMEL ESPRİ HAMURU ÇİĞNEMEDEN YUTMAKTIR Arabaşı yemenin temel esprisi hamuru çiğnemeden yutmaktır. Varsa tahta kaşığa serilmiş baklava dilimi hamurun, çorba dalışından sonra dişlenmeden (saldırıya uğramadan) ve yara almadan boğaz harbini kazanması ve yolcuğuna devam etmesi maharet istemektedir. Arabaşı yemek (yutmak) bu yönden aslında zor zanaat. Yozgatlıların bu cihetteki zanaatkarlıkları takdire şayandır. Zira arabaşı yutma yarışması bile yapılmaktadır. Özellikle eski zamanlardaki yiğitlerimizin 3-4 dilimi üst üste koyarak tek hamlede başarı sağladıklarına tanıklık ettiğimiz olmuştur. (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)
Yozgat’ın vazgeçilmez yemeklerinden olan arabaşı, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yine sofraların vazgeçilmez yemeği oldu.

Arabaşı geleneği sürüyor

Yozgat’ın vazgeçilmez yemeklerinden olan arabaşı, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yine sofraların vazgeçilmez yemeği oldu.

Gerek lezzeti, gerekse sohbetleriyle vatandaşları bir araya getiren arabaşı, köy odalarının da bir numaralı yemeği durumunda.

Tavuk, hindi, kaz ve av hayvanlarının eti ve tereyağı ile pişirilen çorbasının, kavrulmuş unla yapılan soğuk hamurun birleştiği lezzet, asırlardır komşu ve akrabaların bir araya gelerek kaynaşmasına vesile oluyor.

Yozgat Belediyesi tarafından 2012 yılında TSE’ye Yozgat adına tescillenen arabaşı, akşam oturmalarında misafirlere ikram edilerek sıcak sohbetlere de zemin oluşturuyor.

ARABAŞI İLE İLGİLİ RİVAYETLER

Rivayete göre Türkmen Murtaza isimli bir ustanın (başka rivayete göre çobanın) ekmek bulunmayan bir ortamda düşünerek bulduğu ilginç bir yemek türü olarak söylenmiştir. Bundan başka her ne kadar Afyon tarafına gelen bir arabın yaptığı yemek olarak ortaya çıktığı belirtilse de bunların hepsi rivayetlerdir.

Arabaşı, yapımı kolay ve masrafı az olduğu için Anadolu’nun fakir halkı tarafından benimsenmiştir. Zamanla her kesime hitap ederek zenginlerin sofrasında da değişik bir lezzet olarak yer almıştır.

Arabaşı, Yozgat ağırlıklı olmasına rağmen Ankara, Sivas, Konya, Aksaray, Afyonkarahisar, Eskişehir, Karaman, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Isparta ve Kayseri’nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde de bilinmektedir.

HAMUR VE ÇORBADAN OLUŞAN KIŞ YEMEĞİ

Arabaşı, kaynatılmış hamur ve çorbasından müteşekkil bir kış yemeğidir. Düğün eğlencemizin baş müzikal enstrümanları davul ve zurna gibi hamur ve çorbası da birbirlerini tamamlayan, ahenkli terkibin vazgeçilmezleridir. Kış yemeği dedik, sebebi malum; hamurun buz gibi soğuk ve doğal ortamda donması, kaynamışken aldığı kıvamı donarak özünde saklamasıdır.

TEMEL ESPRİ HAMURU ÇİĞNEMEDEN YUTMAKTIR

Arabaşı yemenin temel esprisi hamuru çiğnemeden yutmaktır. Varsa tahta kaşığa serilmiş baklava dilimi hamurun, çorba dalışından sonra dişlenmeden (saldırıya uğramadan) ve yara almadan boğaz harbini kazanması ve yolcuğuna devam etmesi maharet istemektedir. Arabaşı yemek (yutmak) bu yönden aslında zor zanaat. Yozgatlıların bu cihetteki zanaatkarlıkları takdire şayandır. Zira arabaşı yutma yarışması bile yapılmaktadır. Özellikle eski zamanlardaki yiğitlerimizin 3-4 dilimi üst üste koyarak tek hamlede başarı sağladıklarına tanıklık ettiğimiz olmuştur. (ALPARSLAN GAZİ DOĞAN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.