"SUYA HÜKMETMELİYİZ"

GÜNDEM 11.11.2021 - 09:09, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

"SUYA HÜKMETMELİYİZ"

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör kuraklığa dikkat çekerek bir açıklama yaptı.
"SUYA HÜKMETMELİYİZ"                 Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör kuraklığa dikkat çekerek bir açıklama yaptı.                 Başkan Güngör yaptığı açıklamada şunlara değindi; Gıdaya hükmeden dünyaya hükmeder, gıda üretmek için de suya hükmetmeliyiz. Bu saatten sonra bir damla yağmur suyunu boşa harcama lüksümüz olmamalıdır. Son yıllarda ki iklim değişikliği verileri de dikkate alındığında İç Anadolu bölgemizde yağış azalışı ve sıcaklık artışı beklenmektedir. Ülkemizde yaşanan kuraklık ile birlikte maalesef ilçemiz tarımı da ciddi şekilde olumsuz yönde etkilenmiştir. Azımsanmayacak ölçüde su tutma kapasitesi olan Yahyasaray sulama göletimiz açık su kanalları ile birlikte deforme olmuş bunun yanında  sulama sezonunun yarısına gelmeden kuraklığın etkisiyle de suyunu tüketerek hizmet dışı kalmıştır.                 Bu durum bölgemiz çiftçisini mağdur ederek ciddi zarara da uğratmış ve üretim kapasitesini 20'lerin altına düşürülmüştür.                 Açık olan su taşıma kanalları kapalı sisteme geçtiğinde hem yazın sıcaklıktan su kaybı yaşanmayacak hem de yakıt ücreti çiftçimizin cebine kalacak ve göletimizin sulama verimliliği en az 5 katına çıkacaktır. Bu sayede  400 bin dönüm kuru tarım arazisi kapalı sistem sulu tarıma çevrilerek  ilçemiz ekonomisine de çok  ciddi katkı sağlayacaktır. Ayrıca  köyden büyük şehirlere verdiğimiz göç bu sayede önlenecek ve hatta tersine şehirden köye göç başlayacaktır.  Yahyasaray Göleti kapalı sistem projesi 2019 yılında Devlet Su İşleri 12. Bölge tarafından yatırım programına sunulmuş ancak proje yatırım programına alınmamıştır. Projenin şuan her şeyi hazır olup 2022 yılı yatırım programına alınmasına da bir engel yoktur.                  Biz Sarıkaya Ziraat Odası olarak her iki projemizi de takip ediyoruz. İlimiz milletvekilleri ve siyasilerimizle iletişim halindeyiz. Tüm siyasilerimiz konuya vakıftır. Sayın vekillerimiz ve siyasilerimizin  her iki projenin de 2022 yatırım programına alınması için ciddi çaba gösterdiklerini de biliyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay'ın da destekleri ve öncülüğü ile her iki projenin de 2022 yatırım programına alınarak 2023 hedeflerimize kısmen hizmete gireceğini gönülden inanıyoruz. Nasıl ki tüm siyasilerimizin 2023 hedefi güçlü iktidarlar, müreffeh bir Türkiye olduysa biz de aynı duygularla müreffeh bir Sarıkaya çiftçisi olmak ve Ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz  Bu açıklamayı kamuoyunu bilgilendirmek bölgemiz çiftçilerin kaygılarını rahatlatmak adına gerekli gördük.”dedi. (Haber Merkezi)
Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör kuraklığa dikkat çekerek bir açıklama yaptı.

"SUYA HÜKMETMELİYİZ"

                Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör kuraklığa dikkat çekerek bir açıklama yaptı.

                Başkan Güngör yaptığı açıklamada şunlara değindi; Gıdaya hükmeden dünyaya hükmeder, gıda üretmek için de suya hükmetmeliyiz. Bu saatten sonra bir damla yağmur suyunu boşa harcama lüksümüz olmamalıdır.

Son yıllarda ki iklim değişikliği verileri de dikkate alındığında İç Anadolu bölgemizde yağış azalışı ve sıcaklık artışı beklenmektedir.

Ülkemizde yaşanan kuraklık ile birlikte maalesef ilçemiz tarımı da ciddi şekilde olumsuz yönde etkilenmiştir. Azımsanmayacak ölçüde su tutma kapasitesi olan Yahyasaray sulama göletimiz açık su kanalları ile birlikte deforme olmuş bunun yanında  sulama sezonunun yarısına gelmeden kuraklığın etkisiyle de suyunu tüketerek hizmet dışı kalmıştır.

                Bu durum bölgemiz çiftçisini mağdur ederek ciddi zarara da uğratmış ve üretim kapasitesini 20'lerin altına düşürülmüştür.

                Açık olan su taşıma kanalları kapalı sisteme geçtiğinde hem yazın sıcaklıktan su kaybı yaşanmayacak hem de yakıt ücreti çiftçimizin cebine kalacak ve göletimizin sulama verimliliği en az 5 katına çıkacaktır. Bu sayede  400 bin dönüm kuru tarım arazisi kapalı sistem sulu tarıma çevrilerek  ilçemiz ekonomisine de çok  ciddi katkı sağlayacaktır.

Ayrıca  köyden büyük şehirlere verdiğimiz göç bu sayede önlenecek ve hatta tersine şehirden köye göç başlayacaktır.

 Yahyasaray Göleti kapalı sistem projesi 2019 yılında Devlet Su İşleri 12. Bölge tarafından yatırım programına sunulmuş ancak proje yatırım programına alınmamıştır. Projenin şuan her şeyi hazır olup 2022 yılı yatırım programına alınmasına da bir engel yoktur.

                 Biz Sarıkaya Ziraat Odası olarak her iki projemizi de takip ediyoruz. İlimiz milletvekilleri ve siyasilerimizle iletişim halindeyiz. Tüm siyasilerimiz konuya vakıftır. Sayın vekillerimiz ve siyasilerimizin  her iki projenin de 2022 yatırım programına alınması için ciddi çaba gösterdiklerini de biliyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay'ın da destekleri ve öncülüğü ile her iki projenin de 2022 yatırım programına alınarak 2023 hedeflerimize kısmen hizmete gireceğini gönülden inanıyoruz. Nasıl ki tüm siyasilerimizin 2023 hedefi güçlü iktidarlar, müreffeh bir Türkiye olduysa biz de aynı duygularla müreffeh bir Sarıkaya çiftçisi olmak ve Ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz

 Bu açıklamayı kamuoyunu bilgilendirmek bölgemiz çiftçilerin kaygılarını rahatlatmak adına gerekli gördük.”dedi.

(Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.