ÜRETİCİLERE UYARI

TARIM 08.06.2023 - 09:20, Güncelleme: 08.06.2023 - 09:20
 

ÜRETİCİLERE UYARI

Sorgun İlçeTarım ve Orman Müdürlüğü Yusuf Canbolat, 2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama programı kapsamında il ve ilçe müdürlüklerinde bitki sağlığında görevli teknik ekipler tarafından buğday hastalık ve zararlıları ile ilgili survey çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte pas hastalıklarına karşı çiftçilerin dikkali olmaları konusunda uyarıda bulundu.
ÜRETİCİLERE UYARI Sorgun İlçeTarım ve Orman Müdürlüğü Yusuf Canbolat, 2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama programı kapsamında il ve ilçe müdürlüklerinde bitki sağlığında görevli teknik ekipler tarafından buğday hastalık ve zararlıları ile ilgili  survey çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte pas hastalıklarına karşı çiftçilerin dikkali olmaları konusunda uyarıda bulundu.      Sorgun İlçeTarım ve Orman Müdürlüğü Yusuf Canbolat,  “Sorgun’un tarımsal üretimde önemli merkezlerdendir. Artık günümüzde 1 kg ürün dahi çok kıymetlidir. Bu yılki iklim koşulları düşünüldüğünde buğdayda pas, Septorya yaprak lekesi gibi yaprak hastalıkları konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu kapsamda ilimiz Bitki sağlığı teknik elemanlarımız tarafından gerekli surveyler yapılarak üreticilerimiz bilgilendirilmektedir. Bu konuyu üreticilerimizin önemsemesi ve tarlarını kontrol ederek gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinde ilaçlama yapılmamalıdır. Bu bağlamda tüm il ve ilçe müdürlüklerimizden yardım alınabilir. Tüm ekiplerimizi sahada çalışmalarına devam etmektedir.  “dedi.      Canbolat şöyle devam etti; “  Sarı Pas (Puccinia striiformis f. sp. tritici): Pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayınen önemli pas hastalığıdır. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın  üst  yüzeyinde  makine  dikişi  gibi  sarı  püstüller  oluşturur.  Bu  püstüllerin  dizilişi  bir  çizgiyi andırdığı  için  bu  pasa  Çizgi  Pası  da  denilir.  Yüksek  nem  veya  yağış  hastalığı oluşmasını  tetikler.Hastalığın oluşması için optimum sıcaklık 10-15 °C'dir.  Kahverengi  Pas  (Puccinia  recondita  f.  sp.  tritici):Genellikle  yapraklarda  görülür,  bu  yüzdenYaprak Pası olarak da isimlendirilir. Portakal sarısı veya yanık kahverengi rengindeki püstüller yaprakyüzeyine gelişi güzel dağılmış noktacıklar şeklindedir. İlkbaharda yazlık sporlar 10-18 °C'de ve yükseknemde  enfeksiyon  oluşturur.  Bu  pas  genellikle  sarı  pastan  sonra,  kara  pastan  önce  görülür.  BazenIsopyrum (Şeytan Minaresi) ve Thalictrum (Çayır Sedefi) bitkileri etmene ara konukçuluk eder.  Kara  Pas  (Puccinia  graminis  f.  sp.  tritici):  En  son  görülen  pas  hastalığıdır.  Koyu  kırmızı, kahverengi  püstüller  yaprağın  iki  yüzünde,  sapta  ve  başakta  oluşabilir.  Püstülleri  meydana  getirenürediospor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır. %96'nınüzerinde orantılı nem ve 20ºC'ye yakın sıcaklıkta hastalık gelişir. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, dane ağırlığı  ve  kalitesini  düşürür.  Hastalığa  uygun  şartlarda  bütün  ürün  kaybedilebilir.  Ara  konukçuları Berberis ve Mahonia bitkileridir”dedi.
Sorgun İlçeTarım ve Orman Müdürlüğü Yusuf Canbolat, 2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama programı kapsamında il ve ilçe müdürlüklerinde bitki sağlığında görevli teknik ekipler tarafından buğday hastalık ve zararlıları ile ilgili survey çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte pas hastalıklarına karşı çiftçilerin dikkali olmaları konusunda uyarıda bulundu.

ÜRETİCİLERE UYARI

Sorgun İlçeTarım ve Orman Müdürlüğü Yusuf Canbolat, 2023 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama programı kapsamında il ve ilçe müdürlüklerinde bitki sağlığında görevli teknik ekipler tarafından buğday hastalık ve zararlıları ile ilgili  survey çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte pas hastalıklarına karşı çiftçilerin dikkali olmaları konusunda uyarıda bulundu.  

   Sorgun İlçeTarım ve Orman Müdürlüğü Yusuf Canbolat,  “Sorgun’un tarımsal üretimde önemli merkezlerdendir. Artık günümüzde 1 kg ürün dahi çok kıymetlidir. Bu yılki iklim koşulları düşünüldüğünde buğdayda pas, Septorya yaprak lekesi gibi yaprak hastalıkları konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu kapsamda ilimiz Bitki sağlığı teknik elemanlarımız tarafından gerekli surveyler yapılarak üreticilerimiz bilgilendirilmektedir. Bu konuyu üreticilerimizin önemsemesi ve tarlarını kontrol ederek gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinde ilaçlama yapılmamalıdır. Bu bağlamda tüm il ve ilçe müdürlüklerimizden yardım alınabilir. Tüm ekiplerimizi sahada çalışmalarına devam etmektedir.  “dedi. 

    Canbolat şöyle devam etti; “  Sarı Pas (Puccinia striiformis f. sp. tritici): Pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayınen önemli pas hastalığıdır. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın  üst  yüzeyinde  makine  dikişi  gibi  sarı  püstüller  oluşturur.  Bu  püstüllerin  dizilişi  bir  çizgiyi andırdığı  için  bu  pasa  Çizgi  Pası  da  denilir.  Yüksek  nem  veya  yağış  hastalığı oluşmasını  tetikler.Hastalığın oluşması için optimum sıcaklık 10-15 °C'dir.  Kahverengi  Pas  (Puccinia  recondita  f.  sp.  tritici):Genellikle  yapraklarda  görülür,  bu  yüzdenYaprak Pası olarak da isimlendirilir. Portakal sarısı veya yanık kahverengi rengindeki püstüller yaprakyüzeyine gelişi güzel dağılmış noktacıklar şeklindedir. İlkbaharda yazlık sporlar 10-18 °C'de ve yükseknemde  enfeksiyon  oluşturur.  Bu  pas  genellikle  sarı  pastan  sonra,  kara  pastan  önce  görülür.  BazenIsopyrum (Şeytan Minaresi) ve Thalictrum (Çayır Sedefi) bitkileri etmene ara konukçuluk eder.  Kara  Pas  (Puccinia  graminis  f.  sp.  tritici):  En  son  görülen  pas  hastalığıdır.  Koyu  kırmızı, kahverengi  püstüller  yaprağın  iki  yüzünde,  sapta  ve  başakta  oluşabilir.  Püstülleri  meydana  getirenürediospor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır. %96'nınüzerinde orantılı nem ve 20ºC'ye yakın sıcaklıkta hastalık gelişir. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, dane ağırlığı  ve  kalitesini  düşürür.  Hastalığa  uygun  şartlarda  bütün  ürün  kaybedilebilir.  Ara  konukçuları Berberis ve Mahonia bitkileridir”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.