BAHAR ALERJİSİ UYARISI
Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ümit Öztürk, mevsimsel alerji olarak bilinen bahar alerjisi, hakkında uyarılarda bulundu.
Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Öztürk’ten BAHAR ALERJİSİ UYARISI
Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ümit Öztürk, mevsimsel alerji olarak bilinen bahar alerjisi, hakkında uyarılarda bulundu.
Bahar alerjisinin bahar aylarında polenlerin yayılmasıyla ortaya çıkan alerjik bir durum olduğunu belirten Öztürk “Baharın gelmesiyle bitkilerin polen yayması, özellikle polenlere hassas bireylerde burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi belirtilere yol açar. Bahar alerjisi, çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubunda görülebilir ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir” dedi.
Bahar alerjisi olan bireylerde polenlerin yoğun olduğu dönemlerde bazı tipik alerji belirtilerin ortaya çıktığının altını çizen Öztürk “Bahar alerjisinin yaygın belirtileri arasında burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz kaşıntısı, öksürük: ciltte kaşıntı ve kızarıklık, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar görülebilir.
Bahar alerjisinin nedenleri arasında da, polenler, hava koşulları, genetik yatkınlık, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini sayabiliriz” diye konuştu.
Öztürk bahar alerjisinden korunma yöntemlerini ise şöyle sıraladı:
“Bahar alerjisi semptomlarını hafifletmek ve alerjiye maruz kalmayı azaltmak için bazı önleyici yöntemler uygulanabilir. İşte bahar alerjisinden korunmak için önerilen yöntemler:
Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde veya rüzgarlı havalarda mümkünse dışarı çıkılmamalıdır.
Dışarıdan eve gelindiğinde saç ve vücuda yapışan polenlerden arınmak için duş almak alerji semptomlarını hafifletebilir.
Özellikle polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereleri kapalı tutmak, ev içine polen girişini azaltabilir.
Polen filtreli klima kullanmak, evin içindeki havayı temizleyerek alerji riskini azaltır.
Dışarı çıkarken polenlere doğrudan maruz kalmamak için güneş gözlüğü ve maske kullanmak yararlı olabilir.
Bahar alerjileri hastayı çok rahatsız eder ve yaşam kalitesini bozar. Ayrıca alerjik bulgular nedeniyle hastalar iyi uyuyamadığı için yorgunluk ve halsizlik hissederler. Bunun sonucunda konsantrasyon ve öğrenme yeteneğinde azalma olur. Sonuç olarak hastaların iş ve okul hayatlarını olumsuz olarak etkiler.” (SEMA ÖZMEN)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.