Bu yıl 20,5 milyon ton üretim bekliyoruz

GÜNDEM 17.07.2023 - 18:59, Güncelleme: 17.07.2023 - 18:59
 

Bu yıl 20,5 milyon ton üretim bekliyoruz

Ziraat Odası Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sorgun Ziraat Odası’nı ziyaretinde buğday alımları ve fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar Bu yıl 20,5 milyon ton üretim bekliyoruz Ziraat Odası Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sorgun Ziraat Odası’nı ziyaretinde buğday alımları ve fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Sorgun Ziraat Odası Başkanımız Hacı Tuzlacık’ın kendisinden bir toplantı istediğini ve o nedenle ziraat odası başkanları ile bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti. Ziyaretti, oda başkanları ile sorunlar hakkında görüş alış verişinde bulunacaklarını belirten Bayraktar “Biliyorsunuz bazı bölgelerde hasat başladı, bazı bölgelerde de başlayacak. Depolar dolu. Şu an TMO’nun depo sıkıntısı olduğunu görüyoruz. Fakat buna karşılıkta, üretimde bir artış bekliyoruz. Buğdayda yaklaşık 20.5 milyon ton üretim bekliyoruz. Rekolte artışı bizi memnun etmekle birlikte, kurdaki artış üreticimizin de maliyetlerinin de bir artmasına neden oluyor. Bu nedenle de maliyetin üzerinde bir fiyat artışının beklentisinin oluştuğunu söylemek lazım. Şimdi TMO bir fiyat açıkladı. Piyasada teşekkül eden fiyat bu fiyatı yakalasaydı çok problemimiz olmayacaktı. Ama TMO dışındaki fiyatlar, şu anda bazı yerlerde maliyet, bazı yerlerde ise maliyetin altında kaldı. Bu bizi üzüyor” dedi. BÜTÜN BUĞDAY VE ARPAYI TMO’NUN ALMA ŞANSI YOK Yaptığı açıklamalarda TMO’nun daha hızlı alım yapması, ödemeleri de daha hızlı bir şekilde üreticiye ulaştırması gerektiğini ifade ettiğini vurgulayan Bayraktar “Zaten TMO alımları ve ödemeleri hızlandırırsa, piyasadaki fiyatları bir miktar daha yükseltme şansı olur. Bütün buğday ve arpayı TMO’nun alma şansı yok. Bunlardan bir kısmı piyasaya gidecek. Burada TMO’nun alım politikası önemli. Fiyatların yükselmesini sağlayacak da bu alım politikasıdır” diye konuştu.  TMO’NUN DEPO SORUNU VAR TMO’nun sıkıntılarını bildiklerini ve bunun başındada depo sorunu geldiğini ifade eden Bayraktar şöyle konuştu: “TMO’nun ciddi bir depo sorunu var. Bunun dışında da ilk 5 ayda dışarıdan 6,5 milyon ton buğday aldı. Tüccar bunun farkında, TMO’nun depolarının dolu olduğunu biliyor, bu nedenle alıma çok hevesli ve istekli değil. Bunun için TMO’nun depo sorununu hızlı bir şekilde çözüp, açığa buğday alarak, randevuları erkene vererek soruna çözüm bulması gerekiyor. Şu anda randevular geç veriliyor, bu nedenle de üreticimiz ürününü tüccara düşük fiyatla vermek zorunda kalıyor. Dolayısıyla para kazanamıyor. TMO hızlı bir şekilde alıma girmeli,  yine hızlı bir şekilde alım politikası ile piyasayı düzenlemeli. TMO’ya bu çağrıyı yaptık ama Sayın Genel Müdür ‘Bir kilo buğday bırakmayacağız, piyasaya daha güçlü bir şekilde gireceğiz’ dedi. Biz bunu takip edeceğiz. İnşallah bu gerçekleşir.” Ziyarete Yozgat ve Kırşehir merkez il, ilçe oda başkanları katıldı.(SEMA ÖZMEN)
Ziraat Odası Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sorgun Ziraat Odası’nı ziyaretinde buğday alımları ve fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Bayraktar

Bu yıl 20,5 milyon ton üretim bekliyoruz

Ziraat Odası Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sorgun Ziraat Odası’nı ziyaretinde buğday alımları ve fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Sorgun Ziraat Odası Başkanımız Hacı Tuzlacık’ın kendisinden bir toplantı istediğini ve o nedenle ziraat odası başkanları ile bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.

Ziyaretti, oda başkanları ile sorunlar hakkında görüş alış verişinde bulunacaklarını belirten Bayraktar “Biliyorsunuz bazı bölgelerde hasat başladı, bazı bölgelerde de başlayacak. Depolar dolu. Şu an TMO’nun depo sıkıntısı olduğunu görüyoruz. Fakat buna karşılıkta, üretimde bir artış bekliyoruz. Buğdayda yaklaşık 20.5 milyon ton üretim bekliyoruz. Rekolte artışı bizi memnun etmekle birlikte, kurdaki artış üreticimizin de maliyetlerinin de bir artmasına neden oluyor. Bu nedenle de maliyetin üzerinde bir fiyat artışının beklentisinin oluştuğunu söylemek lazım. Şimdi TMO bir fiyat açıkladı. Piyasada teşekkül eden fiyat bu fiyatı yakalasaydı çok problemimiz olmayacaktı. Ama TMO dışındaki fiyatlar, şu anda bazı yerlerde maliyet, bazı yerlerde ise maliyetin altında kaldı. Bu bizi üzüyor” dedi.

BÜTÜN BUĞDAY VE ARPAYI TMO’NUN ALMA ŞANSI YOK

Yaptığı açıklamalarda TMO’nun daha hızlı alım yapması, ödemeleri de daha hızlı bir şekilde üreticiye ulaştırması gerektiğini ifade ettiğini vurgulayan Bayraktar “Zaten TMO alımları ve ödemeleri hızlandırırsa, piyasadaki fiyatları bir miktar daha yükseltme şansı olur. Bütün buğday ve arpayı TMO’nun alma şansı yok. Bunlardan bir kısmı piyasaya gidecek. Burada TMO’nun alım politikası önemli. Fiyatların yükselmesini sağlayacak da bu alım politikasıdır” diye konuştu. 

TMO’NUN DEPO SORUNU VAR

TMO’nun sıkıntılarını bildiklerini ve bunun başındada depo sorunu geldiğini ifade eden Bayraktar şöyle konuştu:

“TMO’nun ciddi bir depo sorunu var. Bunun dışında da ilk 5 ayda dışarıdan 6,5 milyon ton buğday aldı. Tüccar bunun farkında, TMO’nun depolarının dolu olduğunu biliyor, bu nedenle alıma çok hevesli ve istekli değil. Bunun için TMO’nun depo sorununu hızlı bir şekilde çözüp, açığa buğday alarak, randevuları erkene vererek soruna çözüm bulması gerekiyor. Şu anda randevular geç veriliyor, bu nedenle de üreticimiz ürününü tüccara düşük fiyatla vermek zorunda kalıyor. Dolayısıyla para kazanamıyor. TMO hızlı bir şekilde alıma girmeli,  yine hızlı bir şekilde alım politikası ile piyasayı düzenlemeli. TMO’ya bu çağrıyı yaptık ama Sayın Genel Müdür ‘Bir kilo buğday bırakmayacağız, piyasaya daha güçlü bir şekilde gireceğiz’ dedi. Biz bunu takip edeceğiz. İnşallah bu gerçekleşir.”

Ziyarete Yozgat ve Kırşehir merkez il, ilçe oda başkanları katıldı.(SEMA ÖZMEN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.