Çadır Ağıl” projesiyle küçük baş hayvan sayısı artacak

GÜNDEM 19.12.2023 - 09:04, Güncelleme: 19.12.2023 - 09:04
 

Çadır Ağıl” projesiyle küçük baş hayvan sayısı artacak

Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat gazetemize yaptığı açıklamada, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının "Portatif Çadır Ağıl" projesi kapsamında Sorgun’da 30 çadır ağıl dağıtıldığı bilgisini verdi.
Çadır Ağıl” projesiyle küçük baş hayvan sayısı artacak Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat gazetemize yaptığı açıklamada, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının "Portatif Çadır Ağıl" projesi kapsamında Sorgun’da 30 çadır ağıl dağıtıldığı bilgisini verdi. Küçükbaş yetiştiriciliğinde anaç sayısının artırılması, kırmızı et üretimindeki küçükbaş payının yükseltilmesi ve üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca "Portatif Çadır Ağıl" projesi hazırlandığını ifade eden Canbolat KOP'un 2017'de 8 ilde başlattığı çalışma kapsamında Yozgat genelinde 139, Sorgun’da ise 30 üreticiye çadır ağıl desteği verildiğini söyledi.. - Konforlu ve sağlıklı barınma olanağı sağlıyor Bu proje ile ilçemizde küçükbaş hayvanlar daha konforlu ve sağlıklı barınma imkanına kavuşacağının altını çizen Canbolat “Çadır ağıllar, hayvanlar için daha rahat ve konforlu ortam sağlıyor. Hem beslenmeleri hem de diğer bütün şartlar için uygun ortam oluşuyor. Yavru atmaların önüne geçilmesiyle daha sağlıklı doğumlar olacak ve anaç koyun sayısının artmasına katkı sunacak." dedi. Üreticilerin destekten memnun olduğunu aktaran Canbolat "Çadır ağılların maliyetinin yüzde 70'i KOP tarafından, yüzde 30'u da üretici tarafından karşılanıyor. İlimizde üreticilere 17,5 milyonluk hibe desteği sağlandı." diye konuştu. Sorgun Çiftçi Koruma Başkanı ve Hanbaşı Mahallesi Muhtarı Yusuf Taner Yiğit de 25 yıldır küçükbaş hayvan yetiştirdiğini ve 1000 koyun sahibi olduğunu belirtti. Özellikle kışın ağılın yetersiz kaldığına değinen Yiğit, "Devletimizden Allah razı olsun, çadırlar çok güzel, geçen yıl yer olmadığı için 250 hayvanı sattım. Bir ay daha tutabilseydim para kazanacaktım, tutamadık. Seneye 2 bin yapacağım. Bizim geçim kaynağımız bu, hedefimiz büyük." ifadelerini kullandı. - "Çift yalıtımlı ve kesinlikle soğuk almıyor" Sorgun'da destekten yararlanan üreticilerden Selim Gözübüyük ise "Ağılımız küçük geldiği için hayvanlarımız ölüyordu ve zarar ediyorduk. Bu 200 başlık bir çadır ağıl. Çift yalıtımlı ve kesinlikle soğuk almıyor, sıcağı da dışarı vermiyor. Çadır ağıllar diğer ahırlardan çok güzel. Öncülük yapanlara teşekkür ediyorum. İmkanım olsa bir çadır daha yaparım. Çadır, kapalı sistem ağıllara göre çok iyi. Hastalık oranı çok azaldı. Traktörle içini temizleyebiliyorsun, eski ağıllarda direkli sistemlerde bunu yapamıyorduk." Gözübüyük, 350 olan hayvan sayısını 1000'e çıkaracağını, devletin verdiği destekle hayvancılığın daha da gelişeceğine inandığını vurguladı.(SEMA ÖZMEN)
Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat gazetemize yaptığı açıklamada, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının "Portatif Çadır Ağıl" projesi kapsamında Sorgun’da 30 çadır ağıl dağıtıldığı bilgisini verdi.

Çadır Ağıl” projesiyle küçük baş hayvan sayısı artacak

Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat gazetemize yaptığı açıklamada, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının "Portatif Çadır Ağıl" projesi kapsamında Sorgun’da 30 çadır ağıl dağıtıldığı bilgisini verdi.

Küçükbaş yetiştiriciliğinde anaç sayısının artırılması, kırmızı et üretimindeki küçükbaş payının yükseltilmesi ve üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca "Portatif Çadır Ağıl" projesi hazırlandığını ifade eden Canbolat KOP'un 2017'de 8 ilde başlattığı çalışma kapsamında Yozgat genelinde 139, Sorgun’da ise 30 üreticiye çadır ağıl desteği verildiğini söyledi..

- Konforlu ve sağlıklı barınma olanağı sağlıyor

Bu proje ile ilçemizde küçükbaş hayvanlar daha konforlu ve sağlıklı barınma imkanına kavuşacağının altını çizen Canbolat “Çadır ağıllar, hayvanlar için daha rahat ve konforlu ortam sağlıyor. Hem beslenmeleri hem de diğer bütün şartlar için uygun ortam oluşuyor. Yavru atmaların önüne geçilmesiyle daha sağlıklı doğumlar olacak ve anaç koyun sayısının artmasına katkı sunacak." dedi.

Üreticilerin destekten memnun olduğunu aktaran Canbolat "Çadır ağılların maliyetinin yüzde 70'i KOP tarafından, yüzde 30'u da üretici tarafından karşılanıyor. İlimizde üreticilere 17,5 milyonluk hibe desteği sağlandı." diye konuştu.

Sorgun Çiftçi Koruma Başkanı ve Hanbaşı Mahallesi Muhtarı Yusuf Taner Yiğit de 25 yıldır küçükbaş hayvan yetiştirdiğini ve 1000 koyun sahibi olduğunu belirtti.

Özellikle kışın ağılın yetersiz kaldığına değinen Yiğit, "Devletimizden Allah razı olsun, çadırlar çok güzel, geçen yıl yer olmadığı için 250 hayvanı sattım. Bir ay daha tutabilseydim para kazanacaktım, tutamadık. Seneye 2 bin yapacağım. Bizim geçim kaynağımız bu, hedefimiz büyük." ifadelerini kullandı.

- "Çift yalıtımlı ve kesinlikle soğuk almıyor"

Sorgun'da destekten yararlanan üreticilerden Selim Gözübüyük ise "Ağılımız küçük geldiği için hayvanlarımız ölüyordu ve zarar ediyorduk. Bu 200 başlık bir çadır ağıl. Çift yalıtımlı ve kesinlikle soğuk almıyor, sıcağı da dışarı vermiyor. Çadır ağıllar diğer ahırlardan çok güzel. Öncülük yapanlara teşekkür ediyorum. İmkanım olsa bir çadır daha yaparım. Çadır, kapalı sistem ağıllara göre çok iyi. Hastalık oranı çok azaldı. Traktörle içini temizleyebiliyorsun, eski ağıllarda direkli sistemlerde bunu yapamıyorduk."

Gözübüyük, 350 olan hayvan sayısını 1000'e çıkaracağını, devletin verdiği destekle hayvancılığın daha da gelişeceğine inandığını vurguladı.(SEMA ÖZMEN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.