ARTAN MALİYETLER ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNDÜRÜYOR

GÜNDEM 07.03.2022 - 18:05, Güncelleme: 20.06.2022 - 14:44
 

ARTAN MALİYETLER ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNDÜRÜYOR

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, akaryakıta peş peşe gelen zamların çiftçilerin belini büktüğünü belirterek, çiftçilerin üretebilmesi için tarım ve araç gereçlerinde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi.
                Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, akaryakıta peş peşe gelen zamların çiftçilerin belini büktüğünü belirterek, çiftçilerin üretebilmesi için tarım ve araç gereçlerinde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi.                 Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, artan maliyetlerin çiftçileri ve tarımı oluşuz etkilediğini söyledi. Artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin tarım alanlarından çekileceğine değinen Açıkgöz, çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşmesiyle ucuza üreteceğini vatandaşlarında ucuza tüketeceğini ifade etti. Maliyetler arttı Akaryakıta gelen zamların çiftçileri çok daha zor günlere götürdüğünü ifade eden Başkan Açıkgöz, “Çiftçilerin bu maliyetlerle de üretmesi mümkün değildir. Hele ki, akaryakıta peş peşe gelen zamlar her geçen gün çiftçilerin belini bükmektedir. Çiftçilerin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması çiftçileri mutlu edecektir. Bu durumda da vatandaş ucuza tüketecektir. Herkes için en iyisi bu olacaktır” dedi. Çözüm önerileri Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, tarımda alınacak önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi: “Ziraat Bankası yeniden tarımsal amaçlı kredilere öncelik vermeli, daha önce kullanılan krediler ödenebilecek bir düzeye çekilmeli. Ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, teknisyenler ve tarım alanında yatırım yapmayı düşünenlerin, atıl tarım alanları ile kamuya ait sahaları kullanmaları için yasal önlemler alınmalı. Tüm tarım araç ve gereçleri 5 yıl süreyle KDV ve diğer vergilerden muaf tutulmalı. Gübre, tohum, ilaç gibi girdiler üretim sonunda tahsil edilmek kaydı ile müteselsil kefalet ile kamu kaynakları temin edilerek makul giderler ilavesi ile verilmeli. Üretimde kullanılan motorin vergiden muaf tutulmalı. Acilen Milli Üretim Planı yapılarak tarımsal üretime yönlendirilmeli. Büyükşehirler çevresindeki köyler mahalle statüsünden çıkarılarak tekrar köy statüsüne çekilmeli. Tarım topraklarında yapısal yerleşimlere son verilmek için ağır cezalar getirecek yasal düzenleme yapılmalı. Yetişmiş ağaç ve orman envanterinin bulunduğu alanların başka bir yatırım alanı olarak değerlendirilmelerine son verilmeli. Mali ve yasal tedbirler alınarak bahar gübreleri, üreticilere dağıtılmalı. Yerli tohum ve damızlık üretimi için gerekli önlemlere başvurulmalı.” (Haber Merkezi)
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, akaryakıta peş peşe gelen zamların çiftçilerin belini büktüğünü belirterek, çiftçilerin üretebilmesi için tarım ve araç gereçlerinde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi.

                Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, akaryakıta peş peşe gelen zamların çiftçilerin belini büktüğünü belirterek, çiftçilerin üretebilmesi için tarım ve araç gereçlerinde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi.

                Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, artan maliyetlerin çiftçileri ve tarımı oluşuz etkilediğini söyledi. Artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin tarım alanlarından çekileceğine değinen Açıkgöz, çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşmesiyle ucuza üreteceğini vatandaşlarında ucuza tüketeceğini ifade etti.

Maliyetler arttı

Akaryakıta gelen zamların çiftçileri çok daha zor günlere götürdüğünü ifade eden Başkan Açıkgöz, “Çiftçilerin bu maliyetlerle de üretmesi mümkün değildir. Hele ki, akaryakıta peş peşe gelen zamlar her geçen gün çiftçilerin belini bükmektedir. Çiftçilerin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması çiftçileri mutlu edecektir. Bu durumda da vatandaş ucuza tüketecektir. Herkes için en iyisi bu olacaktır” dedi.

Çözüm önerileri

Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, tarımda alınacak önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Ziraat Bankası yeniden tarımsal amaçlı kredilere öncelik vermeli, daha önce kullanılan krediler ödenebilecek bir düzeye çekilmeli.

Ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, teknisyenler ve tarım alanında yatırım yapmayı düşünenlerin, atıl tarım alanları ile kamuya ait sahaları kullanmaları için yasal önlemler alınmalı.

Tüm tarım araç ve gereçleri 5 yıl süreyle KDV ve diğer vergilerden muaf tutulmalı. Gübre, tohum, ilaç gibi girdiler üretim sonunda tahsil edilmek kaydı ile müteselsil kefalet ile kamu kaynakları temin edilerek makul giderler ilavesi ile verilmeli. Üretimde kullanılan motorin vergiden muaf tutulmalı.

Acilen Milli Üretim Planı yapılarak tarımsal üretime yönlendirilmeli. Büyükşehirler çevresindeki köyler mahalle statüsünden çıkarılarak tekrar köy statüsüne çekilmeli.

Tarım topraklarında yapısal yerleşimlere son verilmek için ağır cezalar getirecek yasal düzenleme yapılmalı. Yetişmiş ağaç ve orman envanterinin bulunduğu alanların başka bir yatırım alanı olarak değerlendirilmelerine son verilmeli.

Mali ve yasal tedbirler alınarak bahar gübreleri, üreticilere dağıtılmalı. Yerli tohum ve damızlık üretimi için gerekli önlemlere başvurulmalı.”

(Haber Merkezi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.