Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

HASAN COŞKUN, MÜFTÜ-İ SORGUN

HASAN COŞKUN, MÜFTÜ-İ SORGUN İstiklal Savaşı'nda Üsteğmen rütbesi ile Sarıklı Mücahitler Ordusu'na katılan Sorgunlu Müftü Hasan coşkun, namı diğer adıyla Demli Molla, bu ölüm kalım savaşında silah ve kalemi ile büyük mücadeleler verdi. Askerin moralini yükseltici konuşmaları, kasideleri ve şiirleri komutanlarca takdirle karşılanmıştır. Ateşli şiirler yazmaya devam eden Haşan Coşkun, cephe gerisinden Ankara'daki ordu karargâhına, oradan da İç Anadolu Bölgesi'ne (Yozgat- Çorum- Amasya- Tokat- Sivas) nasihat memuru olarak atandı. Nasihatları ve Cumhuriyet'in kuruluşuyla ilgili yazıları, hutbeleri matbaalarda çoğaltılarak halka dağıtıldı. Cumhuriyetin ilanından sonra Sorgun Müftülüğü'ne atanarak, kendi ilçesinde altı yıl görev yaptı. Sonrasında Kars Müftülüğü'ne atanınca bu tayine " Bilmem ki ne işim varidi Kafkas'ın eteğinde" adlı manzum dilekçeyle rıza göstermedi. Bu tayinle ilgili olarak Ankara'ya giderek zamanın Diyanet İşleri Başkanı'yla görüşmek istemiş ve şahsını başkana şöyle tanıtmış: Haşan Coşkun  Müftü-i Sorgun Kafası yorgun Kalemi durgun Diyanet İşleri Başkanı, Haşan Coşkun'u "Kars'ın doğu bölgesinde önemli bir şehrimiz olduğunu, etnik grupların ve özellikle Ermenilerin Faaliyetlerini sürdürdüklerini, kendisinin ilim ve feyziyle burada büyük rol oynayacağını düşündükleri için tayin ettiklerini" söyleyerek ikna eder. Kars'a giden Müftü Haşan Coşkun dostlarına şu dörtlükle yeni adresini bildirir: Mektubunu Kars'a yaz Bana sevgin varsa yaz Dereler coşkun çağlar Mevsim bahar, yazsa yaz Kars'taki hizmeti sırasında Karslıların büyük sevgi ve takdirini kazandı. Kızını ve oğlunu Kars Lisesi'nde okuttu. Zaman zaman maaşının azlığını şiirlerine konu edindi: İki avrat, üç cocuk, bir de ben Genç Türkleriz ekmek yeriz Günde bir çeten Kars'tan sonra Polatlı, sonra Eskişehir Müftülükleri görevlerinde bulundu. Camideki vaaz ve nasihatlarında yaptığı kasideli, şiirli ve el kol hareketleriyle karışık heyecanlı nutukları, milli bayramlarda yaptığı konuşmalar ve okuduğu coşkulu şiirler kendisine "DELİ MOLLA" denilmesini sağlamıştır. Bazı gazete ve dergilerde çıkan yazı ve şiirlerinde de "Demli" mahlasını kullandı. Bütün inceliğiyle vakıf olduğu Arap- Fars dili ve ilmi üzerine pek çok değerli öğrenci yetiştirdi. Eskişehir'de iken, liseyi başarılı olarak bitiren kızı Verem hastalığından ölünce şair acısını yüreğine gömdü. Gömdü ama öyle bir ah çekmiş ki Kerem misali şu mısralar dökülmüş ciğer paresi için dudaklarından: Bir ah çektim derinden Pay aldım dertlerinden Ne acılar duyarım İftihar defterinden Sana yandım maralım Ciğerleri yaralım Gönül arzulayınca Seni kimden soralım Bu şiir o yıllarda dergilerde ve radyoda Verem Haftası'nda defalarca yayınlandı.
Ekleme Tarihi: 15 Şubat 2022 - Salı

HASAN COŞKUN, MÜFTÜ-İ SORGUN

HASAN COŞKUN, MÜFTÜ-İ SORGUN

İstiklal Savaşı'nda Üsteğmen rütbesi ile Sarıklı Mücahitler Ordusu'na katılan Sorgunlu Müftü Hasan coşkun, namı diğer adıyla Demli Molla, bu ölüm kalım savaşında silah ve kalemi ile büyük mücadeleler verdi. Askerin moralini yükseltici konuşmaları, kasideleri ve şiirleri komutanlarca takdirle karşılanmıştır.

Ateşli şiirler yazmaya devam eden Haşan Coşkun, cephe gerisinden Ankara'daki ordu karargâhına, oradan da İç Anadolu Bölgesi'ne (Yozgat- Çorum- Amasya- Tokat- Sivas) nasihat memuru olarak atandı. Nasihatları ve Cumhuriyet'in kuruluşuyla ilgili yazıları, hutbeleri matbaalarda çoğaltılarak halka dağıtıldı.

Cumhuriyetin ilanından sonra Sorgun Müftülüğü'ne atanarak, kendi ilçesinde altı yıl görev yaptı. Sonrasında Kars Müftülüğü'ne atanınca bu tayine " Bilmem ki ne işim varidi Kafkas'ın eteğinde" adlı manzum dilekçeyle rıza göstermedi. Bu tayinle ilgili olarak Ankara'ya giderek zamanın Diyanet İşleri Başkanı'yla görüşmek istemiş ve şahsını başkana şöyle tanıtmış:

Haşan Coşkun

 Müftü-i Sorgun

Kafası yorgun

Kalemi durgun

Diyanet İşleri Başkanı, Haşan Coşkun'u "Kars'ın doğu bölgesinde önemli bir şehrimiz olduğunu, etnik grupların ve özellikle Ermenilerin Faaliyetlerini sürdürdüklerini, kendisinin ilim ve feyziyle burada büyük rol oynayacağını düşündükleri için tayin ettiklerini" söyleyerek ikna eder. Kars'a giden Müftü Haşan Coşkun dostlarına şu dörtlükle yeni adresini bildirir:

Mektubunu Kars'a yaz

Bana sevgin varsa yaz

Dereler coşkun çağlar

Mevsim bahar, yazsa yaz

Kars'taki hizmeti sırasında Karslıların büyük sevgi ve takdirini kazandı. Kızını ve oğlunu Kars Lisesi'nde okuttu.

Zaman zaman maaşının azlığını şiirlerine konu edindi:

İki avrat, üç cocuk, bir de ben

Genç Türkleriz ekmek yeriz

Günde bir çeten

Kars'tan sonra Polatlı, sonra Eskişehir Müftülükleri görevlerinde bulundu. Camideki vaaz ve nasihatlarında yaptığı kasideli, şiirli ve el kol hareketleriyle karışık heyecanlı nutukları, milli bayramlarda yaptığı konuşmalar ve okuduğu coşkulu şiirler kendisine "DELİ MOLLA" denilmesini sağlamıştır. Bazı gazete ve dergilerde çıkan yazı ve şiirlerinde de "Demli" mahlasını kullandı. Bütün inceliğiyle vakıf olduğu Arap- Fars dili ve ilmi üzerine pek çok değerli öğrenci yetiştirdi.

Eskişehir'de iken, liseyi başarılı olarak bitiren kızı Verem hastalığından ölünce şair acısını yüreğine gömdü. Gömdü ama öyle bir ah çekmiş ki Kerem misali şu mısralar dökülmüş ciğer paresi için dudaklarından:

Bir ah çektim derinden

Pay aldım dertlerinden

Ne acılar duyarım

İftihar defterinden

Sana yandım maralım

Ciğerleri yaralım

Gönül arzulayınca

Seni kimden soralım

Bu şiir o yıllarda dergilerde ve radyoda Verem Haftası'nda defalarca yayınlandı.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.