Bozok Üniversitesi'nden Yöreye Uygun Ekmeklik Buğday Çalışması

GÜNDEM 12.07.2023 - 18:20, Güncelleme: 12.07.2023 - 18:35
 

Bozok Üniversitesi'nden Yöreye Uygun Ekmeklik Buğday Çalışması

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından,Yozgat ve çevresinin iklim koşullarına uygun buğday çeşitlerini belirlemek amacıyla Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş tarafından başlatılan ıslah çalışmaları sürüyor.
Bozok Üniversitesi'nden Yöreye Uygun Ekmeklik Buğday Çalışması Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından,Yozgat ve çevresinin iklim koşullarına uygun buğday çeşitlerini belirlemek amacıyla Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş tarafından başlatılan ıslah çalışmaları sürüyor. Yozgat ve Orta Anadolu Bölgesi'ne uygun ekmeklik buğday ıslah çalışmaları kapsamında belirlenen başaklar gelecek yıl çoğaltıp diğer testlerin de tamamlanmasının ardından tescil ettirilecek. Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş, üniversitenin Yerköy Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gazetecilere, 8 dekar alanda 285 parselde ekmeklik buğday çeşitlerinde 285 farklı melez kombinasyonu üzerinde yöreye uygun ıslah çalışması yaptıklarını söyledi. Yozgat iline, Orta Anadolu bölgesine hem kuru hem sulu şartlara uygun yeni çeşit geliştirme çalışmaları içinde olduklarını vurgulayan Aktaş “Son yıllarda iklimdeki ekstrem durumları biliyorsunuz. Bu yılda çok farklı bir yıl oldu, hem yağış açısından hem gece gündüz sıcaklıkları açısından. Nisan-Mayıs aylarında eksi 4’ler, eksi 13’ler civarında ekstrem uzun yıllar ortalamasından sapan sıcaklık değerleri yaşadık. Adaptasyon yeteneği yüksek, yüksek verimli, kaliteli. Bölge çiftçilerimiz de bu yıl hastalıklar konusunda problemler çektiler. Başta sarı pas olmak üzere dayanıklı yeni çeşit geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Şu an 6 bin adet tek başak seçimi yaptık, gelecek yıl bunları çoğaltıp diğer testlerini de tamamladıktan sonra tescil ettirme niyetindeyiz. Beyaz kırmızı ama ağırlıklı olarak kırmızı tane üstün çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bölgede domuz zararı fazla olduğu için kılçıksız hatlara daha az önem veriyoruz, daha çok kılçıkları üstünden gitmeye çalışıyoruz. Yaptığımız bu kombinasyonların içinden ilimize uygun yeni çeşitleri çıkarıp tescil ettirip, ülkemize kazandırmak istiyoruz. Birini çoğaltıp tek başaktan beğendiklerimi, kalitesi, verim iyi olanları yeni bir çeşit olarak tescil ettirmeye çalışacağı. “Kırmızı başaklı, beyaz başaklı, kılçıklı var, kılçıksız var. Tane rengi beyaz olan var, kırmızı olan var, boyu kısa olanları daha çok sulu koşullar için uzun olanları kuru ve kıraç yağışın daha az olduğu yerler için ıslak için seleksiyon kriterlerimiz var, onu yapacağız. Yaklaşık 285 adet farklı anne babayı melezlendik. 2017’den beri bunları kendileyip durultup, daha sonra bu yıl işte 6 bin adet başağı ekip, onlardan çeşide doğru gideceğiz. 6 metrekare şu an her bir parselimiz. Dekara çevirdiğiniz zaman 700-800 kilogram civarında bir verim var. Sulama olarak yağışlar güzel gitti. Yerköy bölgesi rakım olarak da Yozgat’tan çok farkı, ekoloji olarak da farklı olduğu için çıkışta tek su verdik. Çıkışı ıslah materyal olduğu için garanti altına almak için. Onun dışında yağışlarla devam ettik’’ dedi. (SEMA ÖZMEN)
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından,Yozgat ve çevresinin iklim koşullarına uygun buğday çeşitlerini belirlemek amacıyla Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş tarafından başlatılan ıslah çalışmaları sürüyor.

Bozok Üniversitesi'nden Yöreye Uygun Ekmeklik Buğday Çalışması

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından,Yozgat ve çevresinin iklim koşullarına uygun buğday çeşitlerini belirlemek amacıyla Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş tarafından başlatılan ıslah çalışmaları sürüyor.

Yozgat ve Orta Anadolu Bölgesi'ne uygun ekmeklik buğday ıslah çalışmaları kapsamında belirlenen başaklar gelecek yıl çoğaltıp diğer testlerin de tamamlanmasının ardından tescil ettirilecek.

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş, üniversitenin Yerköy Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gazetecilere, 8 dekar alanda 285 parselde ekmeklik buğday çeşitlerinde 285 farklı melez kombinasyonu üzerinde yöreye uygun ıslah çalışması yaptıklarını söyledi.

Yozgat iline, Orta Anadolu bölgesine hem kuru hem sulu şartlara uygun yeni çeşit geliştirme çalışmaları içinde olduklarını vurgulayan Aktaş “Son yıllarda iklimdeki ekstrem durumları biliyorsunuz. Bu yılda çok farklı bir yıl oldu, hem yağış açısından hem gece gündüz sıcaklıkları açısından. Nisan-Mayıs aylarında eksi 4’ler, eksi 13’ler civarında ekstrem uzun yıllar ortalamasından sapan sıcaklık değerleri yaşadık. Adaptasyon yeteneği yüksek, yüksek verimli, kaliteli. Bölge çiftçilerimiz de bu yıl hastalıklar konusunda problemler çektiler. Başta sarı pas olmak üzere dayanıklı yeni çeşit geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Şu an 6 bin adet tek başak seçimi yaptık, gelecek yıl bunları çoğaltıp diğer testlerini de tamamladıktan sonra tescil ettirme niyetindeyiz. Beyaz kırmızı ama ağırlıklı olarak kırmızı tane üstün çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bölgede domuz zararı fazla olduğu için kılçıksız hatlara daha az önem veriyoruz, daha çok kılçıkları üstünden gitmeye çalışıyoruz. Yaptığımız bu kombinasyonların içinden ilimize uygun yeni çeşitleri çıkarıp tescil ettirip, ülkemize kazandırmak istiyoruz. Birini çoğaltıp tek başaktan beğendiklerimi, kalitesi, verim iyi olanları yeni bir çeşit olarak tescil ettirmeye çalışacağı. “Kırmızı başaklı, beyaz başaklı, kılçıklı var, kılçıksız var. Tane rengi beyaz olan var, kırmızı olan var, boyu kısa olanları daha çok sulu koşullar için uzun olanları kuru ve kıraç yağışın daha az olduğu yerler için ıslak için seleksiyon kriterlerimiz var, onu yapacağız. Yaklaşık 285 adet farklı anne babayı melezlendik. 2017’den beri bunları kendileyip durultup, daha sonra bu yıl işte 6 bin adet başağı ekip, onlardan çeşide doğru gideceğiz. 6 metrekare şu an her bir parselimiz. Dekara çevirdiğiniz zaman 700-800 kilogram civarında bir verim var. Sulama olarak yağışlar güzel gitti. Yerköy bölgesi rakım olarak da Yozgat’tan çok farkı, ekoloji olarak da farklı olduğu için çıkışta tek su verdik. Çıkışı ıslah materyal olduğu için garanti altına almak için. Onun dışında yağışlarla devam ettik’’ dedi. (SEMA ÖZMEN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.