Durali Doğan
Köşe Yazarı
Durali Doğan
b
 

KARABURUN KÖYÜ ARAŞTIRMASI

KARABURUN KÖYÜ ARAŞTIRMASI Durali Doğan Elimizdeki en eski kaynaklarda Karaburun (Karaburunlu ) ismi, Yörükan- Türkmen Cemaatinin adı olarak karşımıza çıkmaktadır. (1) Köyü bu cemaat kurmuştur. Osmanlı Arşivinde bulunan 1530 tarihli Tahrir Defteri’nde Karaburun köyü ile ilgili geniş bir bilgiye ulaşamadık. Aynı tarihlere ait Boz-ok Livası haritasında da Karaburun adlı bir yerleşim yeri yoktur. Karaburun; Sorkun’un H. 983/M.1575-76 yılında mevcut olan toplam 11 köyü içerisinde de bulunmamaktadır. 1575'lere ait kaynaklarda yine "Karaburun" adında bir köy yoktur. O nedenle bu köyün belirtilen tarihlerde henüz kurulmadığını kesin bir dille ifade edebiliriz. (2) H. 1256 (M. 1840-1841) ve H. 1260 (M. 1844-1845) yıllarına ait "Temettuat Defterleri"nde Sorgun’un birçok köyünde yaşayan hane sahiplerinin bilgisine ulaştığımız halde, Karaburun köyü ile ilgili bu tarihlerdeki arşiv bilgisini elde edemedik. (3) Köy hudutları içerisinde Çatalhöyük (Tepesidelik) bulunmaktadır. 1530 tarihlerinde Bayad Boyu’na tabi Selmanlu Cemaati Bozok S. (Yozgat)- Sorkun Nahiyesi sınırları içerisindeki Depesü Delük mezrasını ekip biçmektedirler. (4) Göçmen Köyü 1977-1978 Osmanlı Rus Harbi (93 Rus Harbi)  sonrası yıllarda Kars-Cilavuz'dan göç eden sayıları 35-40 civarında olan aileler şu an ki köyün olduğu küçük tepelerle çevrili çukur bir yere yerleşmişlerdir. Köyün ku¬zeyindeki tepe kara taşlarla kaplıdır. Adına bu tepeden dolayı "Karaburun" dendiği rivayet ediliyor. (5) 93 muhaciri olarak gelen göçmen vatandaşlar önce Çakırhacılı köyüne yerleşmişler, daha sonra göç ederek bu yöreye gelmiş ve Karaburun köyünü kurmuşlar, Sülâleler Karslılar, Marancılar, Topalosman, Kotorlar, Kadıoğulları, Dedeler, Koçaklar, Koçerler, Çelikler. Aşık Kazım Doğan, bu köyden yetişen aşıklardandır. (Geniş bilgi için bk. D. Doğan, Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi) Yusuf Karslıoğlu Yusuf Karslıoğlu’nun ailesi Karaburun köyünde yaşamıştır. Yozgat’ta adını taşıyan tarihi bir konak vardır. Geç Osmanlı Devrine ait olup 1883 yılında yapıldığı bilinen konak 1929 ve 1936 yılları arasında Yozgat Belediye Başkanlığı yapan Yusuf KARSLIOĞLU tarafından satın alınarak uzun süre kullanıldığı için “ Karslıoğlu konağı” olarak adlandırılmıştır. KAYNAKLAR: (1) (Bk. Karaburun (Karaburunlu ) Cemaati, C. Türkay, a.g.e., s. 465 (2)  Y. Koç. a.g.e., s 101-123 (3) B.O. A., T.D, TTD. (4) BOA, TD, nr. 389, s. 71, sene Kanuni Dönemi  (5) D. Doğan, Sorgun Doksan Beş, s. 227
Ekleme Tarihi: 08 Kasım 2022 - Salı

KARABURUN KÖYÜ ARAŞTIRMASI

KARABURUN KÖYÜ ARAŞTIRMASI

Durali Doğan

Elimizdeki en eski kaynaklarda Karaburun (Karaburunlu ) ismi, Yörükan- Türkmen Cemaatinin adı olarak karşımıza çıkmaktadır. (1) Köyü bu cemaat kurmuştur.

Osmanlı Arşivinde bulunan 1530 tarihli Tahrir Defteri’nde Karaburun köyü ile ilgili geniş bir bilgiye ulaşamadık. Aynı tarihlere ait Boz-ok Livası haritasında da Karaburun adlı bir yerleşim yeri yoktur.

Karaburun; Sorkun’un H. 983/M.1575-76 yılında mevcut olan toplam 11 köyü içerisinde de bulunmamaktadır. 1575'lere ait kaynaklarda yine "Karaburun" adında bir köy yoktur. O nedenle bu köyün belirtilen tarihlerde henüz kurulmadığını kesin bir dille ifade edebiliriz. (2)

H. 1256 (M. 1840-1841) ve H. 1260 (M. 1844-1845) yıllarına ait "Temettuat Defterleri"nde Sorgun’un birçok köyünde yaşayan hane sahiplerinin bilgisine ulaştığımız halde, Karaburun köyü ile ilgili bu tarihlerdeki arşiv bilgisini elde edemedik. (3)

Köy hudutları içerisinde Çatalhöyük (Tepesidelik) bulunmaktadır.

1530 tarihlerinde Bayad Boyu’na tabi Selmanlu Cemaati Bozok S. (Yozgat)- Sorkun Nahiyesi sınırları içerisindeki Depesü Delük mezrasını ekip biçmektedirler. (4)

Göçmen Köyü

1977-1978 Osmanlı Rus Harbi (93 Rus Harbi)  sonrası yıllarda Kars-Cilavuz'dan göç eden sayıları 35-40 civarında olan aileler şu an ki köyün olduğu küçük tepelerle çevrili çukur bir yere yerleşmişlerdir. Köyün ku¬zeyindeki tepe kara taşlarla kaplıdır. Adına bu tepeden dolayı "Karaburun" dendiği rivayet ediliyor. (5) 93 muhaciri olarak gelen göçmen vatandaşlar önce Çakırhacılı köyüne yerleşmişler, daha sonra göç ederek bu yöreye gelmiş ve Karaburun köyünü kurmuşlar,

Sülâleler

Karslılar, Marancılar, Topalosman, Kotorlar, Kadıoğulları, Dedeler, Koçaklar, Koçerler, Çelikler.

Aşık Kazım Doğan, bu köyden yetişen aşıklardandır. (Geniş bilgi için bk. D. Doğan, Yozgat Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi)

Yusuf Karslıoğlu

Yusuf Karslıoğlu’nun ailesi Karaburun köyünde yaşamıştır. Yozgat’ta adını taşıyan tarihi bir konak vardır.

Geç Osmanlı Devrine ait olup 1883 yılında yapıldığı bilinen konak 1929 ve 1936 yılları arasında Yozgat Belediye Başkanlığı yapan Yusuf KARSLIOĞLU tarafından satın alınarak uzun süre kullanıldığı için “ Karslıoğlu konağı” olarak adlandırılmıştır.

KAYNAKLAR:

(1) (Bk. Karaburun (Karaburunlu ) Cemaati, C. Türkay, a.g.e., s. 465

(2)  Y. Koç. a.g.e., s 101-123

(3) B.O. A., T.D, TTD.

(4) BOA, TD, nr. 389, s. 71, sene Kanuni Dönemi 

(5) D. Doğan, Sorgun Doksan Beş, s. 227

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sorgunmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.