KARYE-İ KIŞLA-I KARA ABALI
Karabalı; Yozgat/Sorgun ilçesine bağlı Alevi köyüdür.
Elimizdeki en eski Osmanlı kaynaklarında Karabalı (Karabali, Karabalili, Karaballı) ismine, Ekrad Cemaatinin adı olarak rastlamaktayız. Bu köyün bu cemaat, Karaballı-Karaabalı Türkmen Aşireti tarafından kurulduğunu tahmin ediyoruz. (1)
1559-60 tarihlerinde Salur Boyuna bağlı Ulu Yörük Taifesinden Tat Cemaati’nin Osmanlı Devletinde idari yapılanmada Sivas (Yeni il) S.- Sorkun Nahiyesi sınırları içerisinde kalan Esen Kışlası köyü ve Köhne köyünü ekip biçmekte oldukları anlaşılmaktadır. (2)
1530 tarihli Tahrir Defteri’nde ise bu muhitte Kızılkocalu Kabilesi’ne tabi,Toraman Cemaati’ne bağlı Esen Kışlası Mezrasının senede 200 kuruş, Kavak Viranı Mezrasının ise senede 1420 kuruş vergi verdikleri bilgisi mevcuttur. (3)
Bu köylü merhum Kazım Güneş’in bize ağızdan naklettiği bilgiler ile arşiv bilgilerini bir araya getirdiğimizde şu sonuç ortaya çıkmaktadır: Tahrir Defteri’nde geçen Kavak Viranı ve Esen Kışlası şimdi Kavak ve Esenli diye hala köy mevki adları olarak kullanılmaktadır. Köhne köyü ise Sorgun’un merkez köyünün eski adıdır. Esen Kışlası Köyünün ise Karabalı köyünün bulunduğu yer olduğu kuvvetle muhtemeldir.
Başbakanlık Osmanlı Arşiv kaynaklarında H. 1256 (M. 1840- 1841) yıllarına ait 14322 numaralı "Temettuat Defteri"ndeki verilere göre; köyde 19 hane Yörükan Aşireti yaşmaktadır. (4)
KARYE-İ KIŞLA-I KARA ABALI
Hane 1- Orta Boylu Ak Sakallı Asaf oğlu Süleyman'ın Emlakı : 50
Hane 2-Orta Boylu Kumral Sakallı Asaf oğlu Hüseyin'in Emlakı : 150
Hane 3-Orta Boylu Kır Sakallı Kır Boran oğlu Mustafa'nın Emlakı : 200
Hane 4-Orta Boylu Kumral Sakallı Köse Aziz oğlu Halil'in Emlakı : 100
Hane 5-Orta Boylu Kır Sakallı Halil oğlu Mehmed'in Emlakı : 250
Hane 6-Orta Boylu Köse Kumral Sakallı Halil oğlu Timur'un Emlakı : 248
Hane 7-Orta Boylu Kumral Bıyıklı Mehdi oğlu Mecnunun Emlakı : 80
Hane 8-Uzun Boylu Kara Sakallı Latif oğlu Ahmed Kethüdanın Emlakı : 790
Hane 9-Orta Boylu Kır Sakallı Asaf oğlu Ali'nin Emlakı : 517
Hane 10-Orta Boylu Ak Sakallı Asaf oğlu Alinin Emlakı :120
Hane 11-Uzun Boylu Kır Sakallı Asaf oğlu Battalın Emlakı : 200
Hane 12-Uzun Boylu Kumral Sakallı Latif oğlu Hasan'ın Emlakı : 200
Hane 13-Orta Boylu Ter Bıyıklı Halil oğlu Ali'nin Emlakı : 300
Hane 14-Orta Boylu Kır Sakallı Çolak Velinin Emlakı : 200
Hane 15-Orta Boylu Kumral Sakallı Üçük oğlu Halil'in Emlakı : 250
Hane 17-Orta Boylu Kır Sakallı Veysi oğlu Veysi'nin Emlakı : 210
Hane 18-Uzun Boylu Kumral Sakallı Veysi oğlu Hasan'ın Emlakı : 250
Hane 19-Orta Boylu Kır Sakallı Üçük oğlu Ahmed'in Emlakı : 194
Hane 20-Zekürden Hâli Dul Meryem Hatun'un Emlakı : 30
İlk yerleşen ve yaşayan sülaleler
Abdüllatif Oğulları Hüseyinkagil – Musa oğulları (Arslanlar) – Sivas Sivas-Kangal- Koca Yurt köyünden gelmişler. Esef Oğulları (Yıldırım)- Sivas Sivas-Kangal- Koca Yurt köyünden gelmişler, Ayvaz Oğulları (Kaplan), Veyis Oğulları (Bolat), Mecnun Oğulları (Bulut), Cırlı Oğulları (Yılmaz) Küçük Köhne köyünden gelmişler, Karaoğlangil (Karaoğlan), Alişen, Kara Mustafagil, Arifler, Cinaliler.